تاریخ: ۲۱ آبان ۱۴۰۱ ، ساعت ۰۷:۴۷
بازدید: ۷۱
کد خبر: ۲۸۰۸۲۳
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

نفع تولیدکنندگان در همگرایی نرخ ارز با واقعیت‌های اقتصادی

‌می‌متالز - کارشناس بازار سرمایه گفت: بورس مدتی است از اختلاف نرخ ارز نیمایی با نرخ‌های بازار آزاد رنج می‌برد و شرکت‌های صادرات محور از این اختلاف نرخ آسیب دیده‌اند.

به گزارش می‌متالز، عبدالله رحیم لوی کارشناس بازار سرمایه بیان کرد: به صورت سنتی بازار سرمایه ما با نرخ ارز همبستگی داشته و هر زمان نرخ ارز افزایش یافته، بازار سرمایه نیز میل به صعود داشته است. به هر حال نرخ ارز به عنوان یک متغیر اساسی در اقتصاد کشور از دو جنبه بر روی بازار سرمایه تاثیرگذار است. از سویی با افزایش نرخ ارز، درآمد شرکت‌های صادرات محور بازار افزایش خواهد یافت و از سوی دیگر افزایش نرخ ارز انتظارات تورمی را تشدید کرده و از آنجا که بازار سرمایه بازاری آینده‌نگر است، به نوسانات نرخ ارز واکنش نشان می‌دهد.

وی اضافه کرد: بورس مدتی است از اختلاف نرخ ارز نیمایی با نرخ‌های بازار آزاد رنج می‌برد و شرکت‌های صادرات محور بالاخص در گروه پتروشیمی، فولادی و معدنی از این اختلاف نرخ آسیب دیده‌اند. البته در یکی دو ماه اخیر به بنگاه‌های اقتصادی اجازه داده شده ارز حاصل از صادرات خود را در بازار توافقی عرضه کنند که نوید خوبی برای بازار سرمایه بوده است. اگر نرخ ارز هم مانند سایر آیتم‌های بهای تمام شده محصولات مسیر عادی خود را طی کند، سیگنال مثبتی برای بازار سرمایه ما بوده و موجب افزایش درآمد و رشد سودآوری بنگاه‌های تولیدی خواهد شد. اما نکته اینجاست که به نظر می‌رسد نرخ ارز مدیریت می‌شود؛ بی‌آنکه سایر آیتم‌های موثر بر بهای تمام شده کالا و خدمات مدیریت شوند و این اقدام می‌تواند علامتی منفی باشد.

این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این سوال که "آیا ممکن است مجدداً شاهد جهش ارزی و به دنبال آن رشد سایر بازار‌ها باشیم یا نه" گفت: طبیعتاً هر یک از متغیر‌های اقتصادی خارج از چهارچوب عادی خود، کنترل و مدیریت شود، در نهایت به مسیر عادی خود باز خواهد گشت. تجربه تاریخی نیز به ما نشان داده هرگاه نرخ ارز مدیریت شده، به محض فراهم شدن شرایط برای رشد نرخ ارز، عقب‌ماندگی آن جبران شده و چه بسا با سرعت و قدرتی بیش از انتظار نیز رشد کند. در حال حاضر هم تمامی متغیر‌ها و مولفه‌های موثر بر افزایش نرخ ارز از جمله رشد نقدینگی، رشد پایه پولی را همچون سنوات قبل داریم. ضریب فزاینده حتی با شیبی تندتر از سال قبل رشد کرده و به ۸.۱ رسیده که در ۱۰ سال اخیر بی‌سابقه بوده است. با توجه به محدودیت‌های ناشی از تحریم هم به نظر می‌رسد ذخایر ارزی اوضاع چندان مطلوبی ندارند و نمی‌توانیم ادعا کنیم به منابع عظیمی از ارز دسترسی داریم و دولت در بلندمدت می‌تواند بازار ارز را مدیریت کند.

وی در ادامه افزود: اگر متغیر‌های اقتصادی موثر همچون رشد نقدینگی و بی‌انضباطی‌های مالی و کسری بودجه کنترل نشود و صرفاً نرخ ارز را کنترل کنیم، ممکن است در آینده شاهد جهش ارزی وسیع‌تری باشیم و بازار سرمایه هم همچون سایر بازارها، همبستگی مستقیم با بازار ارز داشته و حتماً به افزایش نرخ ارز واکنش نشان داده و خواهد داد. جهش‌های ارزی بستگی به میزان منابعی که دولت به بازار ارز تزریق می‌کند خواهد داشت. اخیرا بانک مرکزی مقادیر قابل توجهی ارز به بازار تزریق کرده؛ ولی نکته اینجاست که وقتی دلار در بازار آزاد با نرخی بالاتر از بازار توافقی در حال معامله است، دلیل منطقی برای آنکه بخشی از ارزی که توسط بانک مرکزی به بازار توافقی تزریق شده معامله نشود، وجود ندارد و این نشان دهنده آن است که تقاضا در بازار ارز در حال سرکوب و کنترل است.

منبع: خبرگزاری بازار

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده