تاریخ: ۱۹ شهريور ۱۳۹۹ ، ساعت ۲۱:۵۲
بازدید: ۱۸۸
کد خبر: ۱۲۸۹۰۹
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
وزیر امور اقتصاد و دارایی:

رجوع به بازار سرمایه برای اقتصاد بدون نفت اجتناب ناپذیر است

می متالز - اگر قرار باشد اقتصاد بدون نفت شکل بگیرد و بانک‌ها هم به فلسفه ذاتی خود بازگردند، در این زمان ناچار هستیم به ذات اصلی اقتصاد کشور که همان بازار سرمایه است مراجعه کنیم.
رجوع به بازار سرمایه برای اقتصاد بدون نفت اجتناب ناپذیر است

به گزارش می متالز، فرهاد دژپسند روز چهارشنبه (۱۹ شهریورماه) در نشست بررسی شرایط بازار سرمایه و راهکارهای بهبود بلندمدت که با حضور جمعی از فعالان بازار سرمایه برگزار شد، اظهار کرد: به‌طور عام تامین مالی برای اقتصاد (دولت یا غیردولت) از طریق بودجه که متکی به نفت است یا از طریق منابع مردم که همان بانک می‎‌شود شکل می‌گیرد.

وی با بیان اینکه نقش حضور بانک‌ها در کشور اجتناب‌ناپذیر است، افزود: قرار نیست بانک فقط برای شرایط خاص باشد، برخلاف دیگر کشورها که بانک‌ها دارای کارکردی خاص هستند، یکی از کارکردهای اصلی آن در ایران تامین مالی اقتصاد است، به همین دلیل در اقتصادی مانند ایران بانکداری دولتی بیشتر مورد توجه است.

دژپسند گفت: نمی‌توان گفت بودجه دولت باید کم شود زیرا ساختار قانون اساسی تکالیفی را برای دولت مقرر کرده است که دولت باید با بودجه مناسبی تکالیف مربوطه را عهده‌دار شود.

وزیر امور اقتصاد و دارایی یادآور شد: زمانی بودجه با نفت تامین مالی می‌شد اما اکنون باید از طریق مالیات تامین شود که این موضوع به اقتصاد کشور باز می‌گردد و باید از ظرفیت اقتصاد کشور استفاده شود.

وی با بیان اینکه بازار پول کارکرد خاص خود را دارد، گفت: اگر قرار باشد اقتصاد بدون نفت شکل بگیرد و بانک‌ها هم به فلسفه ذاتی خود بازگردند، در این زمان ناچار هستیم به ذات اصلی اقتصاد کشور که همان بازار سرمایه است مراجعه کنیم.

دژپسند با اشاره به اینکه تقابل بین فرهنگ بازار سرمایه و فرهنگ نفتی نخستین موضوعی است که باید در نظر گرفته شود، افزود: فرهنگ نفتی فرهنگ رانتی، رخوت، سستی و تکیه بر دیگران است اما فرهنگ بازار سرمایه بدین گونه نیست بلکه فرهنگ عقلانیت، حسابگری، ریسک‌پذیری و مسوولیت‌پذیری بلندمدت‌نگری است.

وزیر امور اقتصاد و دارایی با اشاره به اینکه نگاه سرمایه‌گذار خرد زمانی که وارد بازار سرمایه می‌شود به بازدهی است و به دنبال این است که این بازدهی در چه بازه زمانی به دست می‌آید، گفت: سرمایه‌گذار اگر درگیر بازدهی کوتاه‌مدت و سود روزانه پنج درصد شد باید انحرافی را در این بازار حس کرد.

وی گفت: گاهی در بازار گرفتار برخی حواشی مانند وجود بحران، شبه بحران و نوسان‌گیری می‌شویم، این موضوع ناشی از این است که هنوز فرهنگ بورس، قوام و استقرار لازم را پیدا نکرده است.

دژپسند با تاکید بر اینکه در بازار سرمایه فرهنگ، ساختار و ابزارهای لازم باید به گونه‌ای با یکدیگر هماهنگ شوند که احساس اعتماد از طریق پایداری پایه‌های بازار صورت بگیرد، افزود: باید وزش باد در این بازار را ضروری دانست و سهامداران نباید از این وضع بازار ترس داشته باشد.

به گفته وزیر اقتصاد و دارایی، اگر قرار است بازار سرمایه جزو رکن اصلی و اجتناب ناپذیر اقتصاد ایران تلقی شود باید از این قابلیت‌ها برخوردار باشد.

وی با بیان اینکه نباید نگران ورود گسترده مردم به این بازار باشیم، اظهار کرد: زمانی این بازار حدود ۷۰۰ هزار نفر سهامدار داشت اما اکنون پنج میلیون و گاهی هم گفته می‌شود هشت میلیون سهامدار در این بازار حضور دارد، در حالی نمی‌توان گفت این اعداد زیاد یا کم هستند.

دژپسند تصریح کرد: گاهی احساس می‌شود حضور مستقیم سهامداران در این بازار نگران‌کننده است که دلیل آن ناشی از نبود شکل‌گیری ساختارها و زیرساختار بازار سرمایه متناسب با تعریف این بازار است.

وی با اشاره به اینکه یکی از ویژگی‌های اجتناب ناپذیر بازار سرمایه وجود انتخاب است و سهامدار باید قابلیت انتخاب نوع سرمایه‌گذاری در این بازار را داشته باشد، افزود: باید راهکارهای استحکام و استقرار بازار سرمایه توانمند، زاینده و پویا را ارائه داد.

دژپسند یادآور شد: در یکی از نشست‌هایی که امروز برگزار شد راجع به ۱۵ پروژه‌ای بحث شد که وزارت راه و شهرسازی پیشنهاد داده تا در زمینه تشکیل سهامی عام، صندوق پروژه و تامین مالی از طریق اوراق این پروژه‌ها بررسی‌های لازم انجام شود.

عناوین برگزیده